Babka jajowata należy do roślin wieloletnich, występuje w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich.

Znana jest z pozytywnego wpływu na pracę jelit. Łupina nasienna babki jajowatej zawiera naturalny błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit.


Babka jajowata – charakterystyka rośliny

Babka jajowata występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Uprawiana jest w Indiach, Pakistanie, USA i Brazylii. Jej liście mają charakterystyczny lancetowaty kształt i posiadają delikatne owłosienie. Z rozety wyrastają kwiatostany w kształcie kłosa. Kwiaty babki jajowatej są drobne i mają kolor zielonożółty. Owocem tej rośliny jest torebka zawierająca małe różowawobeżowe nasiona, których łupina jest bogata w związki śluzowe.

Rysunek babki jajowatej

Babka jajowata – działanie

Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika, podobnego do tego, który znaleźć można w siemieniu lnianym czy otrębach owsianych. Dzięki błonnikowi łupina nasienna babki jajowatej pochłania duże ilości wody, następnie pęcznieje i pomaga usunąć niestrawione resztki pokarmowe z jelit. Działa mechanicznie, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając proces wypróżniania. Śluzy zawarte w łupinie nasiennej działają osłonowo.


Babka jajowata – zastosowanie

Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają polisacharydy śluzowe, które wiążąc wodę, pęcznieją i tworzą w jelitach lepki roztwór. Dzięki tym właściwościom wzmożona zostaje perystaltyka jelit, co ułatwia wypróżnianie. Systematyczne stosowanie nasion lub łuski zmniejsza ryzyko zaparć*. *Opinia Instytutu Żywności I Żywienia z dnia 12.09.2006 r., PD-17/57/RW/06


Babka jajowata – sposób spożywania

Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z owocami. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnego wpływu rośliny na jelita, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków. Podczas stosowania preparatów zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.